KANT GALLERY

JESPER DALGAARD

LIGHT & CERAMIC SCULPTURES

” I.F.I.A.`s (Institut for Infrastrukturelle Anliggenders)
nyeste tilbud til alle samarbejdsvillige borgere er en serie eksklusive lyssystemer. Men hvis du mod alle forventninger ikke har forstået, at fællesskabet er vigtigere end individet, er der desværre ingen nye lyssystemer på vej i din retning. Derimod vil du kunne se frem til et længerevarende ophold på genopdragelsesanstalten”

Forestillingen om “et andet sted” spiller også en væsentlig rolle for Jesper Dalgaard. Han har, siden han tog sin afgang fra det Kongelige Kunstakademi i 2001, markeret sig som en ener på den danske samtidskunstscene med fantasifulde fremtidsscenarier af både utopisk og dystopisk karakter.


Efter i mange år at have bygget hængende kloder begyndte han omkring 2005 at bygge modeller af boliger præget af det mix af modernisme og utopidesign, som man typisk møder i sci-fi-film fra 60-70’erne. Denne fascination af sci-fi, arkitektur og design har blandt andet udmøntet sig i et arbejde med disse farverige lysskulpturer eller arkitektoner. Nogle af dem hænger, mens andre er installeret på sokler. Temamæssigt arbejder Dalgaard her med hvor og hvordan menneskeheden kan bosætte sig, når og hvis den på et tidspunkt forlader jorden.

De stående lysskulpturer / lamper kan opfattes på en lidt anden måde. En serie lakbilleder af kunstneren dannede flere år tilbage starten til en række forskelligartede værker, her med udgangspunkt i byggekunsten og den tilhørende æstetik og historie. Titlen for disse var : “Institut for Infrastrukturelle Anliggenders nyeste standard tilbud til alt nybyggeri”. Det var en serie af vægdekorationssystemer, der blev tilbudt i ti forskellige editioner lige fra “Gotisk kirkesten” over “Preussisk glaseret væg” til “Toskansk aftenstemning”. Siden lakbillederne har Dalgaard (og Institut for Infrastrukturelle Anliggender) skabt reoler, tapeter og nu en serie af ”Bordlamper”.

Jesper Dalgaard (1974) bor og arbejder i København. Han er uddannet på Det Fynske Kunstakademi i 1993-1995, og Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1995-2001. Han er repræsenteret på bl.a. Esbjerg Kunstmuseum, Stadtgalerie Kiel og Alorda- Derksen Fundation, Barcelona.