KANT GALLERY

ANETA KAJZER

TAKE A DIP
3.6. - 3.7.2022

Aneta Kajzer (født 1989 i Katowice, Polen) er opvokset i Tyskland og bor og arbejder i Berlin.

Kajzer tog sin kandidat i kunst på Kunsthochschule i Mainz.Umiddelbart efter at have afsluttet sin master i 2017 modtog hun det eftertragtede Winsor og Newton-stipendiat, hvilket, ud over at give hende fri adgang til materialer, også gav hende et seks måneders ophold på Künstlerhaus Bethanien i Berlin. 2018 blev hun udtaget til Goldrausch-projektet, et professionelt udviklingsprogram for kvindelige billedkunstnere i Tyskland. I 2019 modtog hun et arbejdslegat fra Stiftung Kunstfonds og tog 3 måneders ophold på MMCA Goyang i Sydkorea. I 2020 var hun en del af en kurateret gruppeudstilling “NOW! Painting in Germany Today”, som fandt sted i Kunstmuseum Bonn, Museum Wiesbaden, Kunstsammlung Chemnitz og Deichtorhallen Hamborg. 2021 fik hun Marianne Defet Malerei Stipendium med en soloudstilling på Institut für moderne Kunst på Atelier- und Galeriehaus Defet.Hendes værker er repræsenteret i Ny Carlsbergfondet i Danmark og i mange andre private og offentlige samlinger internationalt.

Som barn udtænkte og udfærdigede Aneta Kajzer sig sine egne Pokemonkort, og hun fortæller, at såvel Disneyfilm som det såkaldte Anime - det japanske ord for enhver form for animation - har spillet - og stadig spiller en rolle i hendes forestillingsverden.
Kajzer laver aldrig skitser eller har konkrete forestillinger om, hvad der skal ske på billedfladen. Hun lægger ofte ud med fortyndet oliemaling og maler instinktivt med store strøg og armbevægelser, af og til smører hun endda farven ud med hånden; fysiske aktiviteter, hvor, som hun siger, kroppen handler hurtigere end hjernen og sproget. Det enkelte værk har nu en tilblivelsesproces, der kan tage fra 2-3 dage og op til flere uger. Ofte undergår det flere stadier med forskellige lag. Større eller mindre partier males over med ny farve, hun arbejder vådt-i-vådt, hvor farverne blander sig, og elementer fra tidlige lag i processen forærer energi og nyt liv til det færdige værk. Uheld og tab af kontrol er ønskeligt; det fungerer kun som brændstof til den mere reflektive og bevidste del af processen.

Billedfladens abstrakte formationer og forløb forvandler hun herefter til dyr, mennesker - og hybrider herimellem -, og til kropsdele og naturfænomener som vejrlig og landskabsscenarier. Med betydningsladede punkter og linjer, af og til som de sarteste, næsten usynlige tegn, understreger hun de allerede iboende stemninger og følelser, tilstande og positurer. Et sprog opstår, aktører træder i karakter, og de påførte farver og flader tilføjes deres egen indre logik og samspil. Raffinerede beskrivelser af genkendelige følelser og stemningsmarkører fører os som beskuere rundt i billedfladen. Omfavnelse, afvisning, hengivelse, frimodighed, frækhed, kontrol, afsky, samhørighed, kæleri, ensomhed, længsel. Det er som om enhver mulig følelse kunne finde sin vej til Aneta Kajzers lærreder. Ikke sjældent er tonen i helhedsindtrykket anspændt af tilsyneladende uforenelige kræfter.
Aneta Kajzers værker ejer en generøsitet og et særligt nærvær. Jo dybere du bevæger dig ind i et af hendes værker, jo mere vil du få tilbage. “Ideelt set ønsker jeg, at man som beskuer bliver berørt - måske føler man melankoli -, men at man samtidig også gerne må komme til at smile eller le.”