KANT GALLERY

Terroir

CURATED BY Emil Hesk

“WOUW, hvilken vin er det ?”

Min ven og jeg har to yndlingsemner, når vi mødes : Vinens terroir og kunst. Over et glas var samtalen endnu engang endt på samtidskunstscenen, dens mangfoldighed og uforudsigelighed, og hvad er hot og hvad er not. Pludselig lavede min ven en metaforisk bro og spurgte mig :

“Emil, hvad er dit terroir egentlig” ? “Hvad mener du”, spurgte jeg ham lettere forvirret. “Jeg mener,” sagde han så; “hvordan ville du beskrive dit terroir i forhold til kunst ? ” En tanketråd var tændt hos mig; og med den også omdrejningspunktet for min udstilling.

Ordet terroir stammer fra det latinske ord terre, der betyder jord. Som begreb stammer det fra Frankrig og betegner de særlige kendetegn i vin, kaffe, te og ost som præges af geografi, klima og jordbundsforhold. Vin kan fx både være fra et terroir, et sted, og det kan smage af - eller have - terroir. Den franske Agro-professor Emmanuelle Vaudour har i 2002 i en artikel skemalagt og formuleret en slags udvidet typologi for begrebet Terroir.

“Terroir kan beskrives som en sammenfatning af oprindelse, bestandighed, specificitet og personlighed. ”Om terroirvin siges det, at du kan kende den på, at den ikke efterlader nogen ligeglade, og at den kan afbryde samtaler, fordi nogle udbryder : “Wouw, hvilken vin er det ?”

Så hvordan kan jeg oversætte terroir fra smagsverdenen til mit forhold til kunst ? Hvad er det i et kunstværk, der aktiverer mine følelser og hvad sætter gang i mit sensoriske system og mit erindringsarkiv, som også netop en god vin eller en karakterfuld ost kan gøre det ?

Udstillingen TERROIR er mit forsøg på at svare min ven. Og lige siden jeg tog den første kontakt til en af kunstnerne, har jeg glædet mig til at dele det med dig som beskuer. Og jeg ønsker mig, at du i mødet med værkerne udvikler og mærker din egen smag og dit eget terroir.